PlayerUnknown's Battlegrounds (PUBG)

Battle royale-spel nummer ett på listan! PUBG är som en överlevnadsskola för spelare som gillar att gömma sig i buskar och skjuta sina vänner i ryggen. PUBG Global Invitational är turneringen där proffsen får chansen att visa sina skills och kamma hem stora pengar.

Fortnite

Ni lär väl knappast ha missat det, men detta är ett battle royale-spel som är mer populärt än den senaste virala dansutmaningen. Fortnite har skapat en hel kultur med dansmåttor, buskarna och sin egen virtuella konsert med Marshmello. Och för att inte tala om Fortnite World Cup, där spelare tävlar om pengar som får Scrooge McDuck att se ut som en fattiglapp.

League of Legends (LoL)

En riktigt populär MOBA, och långkörare, där alla hardcore gamers och wannabe-proffs slåss om att vara bäst. Det är så stort att man kan säga att det är som att dra på sig en fotsvamp - det sprider sig överallt! Med League of Legends World Championship, eller som jag brukar kalla det, "VM för nördar", är det ingen tvekan om att spelet är en megahit. 2019 hade spelet 100 miljoner views på en och samma tävling! Det ni.

Apex Legends
Apex Legends

Apex Legends

Apex Legends är Respawn Entertainments flaggskepp, ett gratis multiplayer Battle Royale-spel som spänner över flera plattformar och stöder plattformsspel mellan dem alla. Medan flera spelare initialt påpekade att spelet var en Fortnite-klon, slogs dessa påståenden snabbt ut efter att några viktiga uppdateringar rullade ut och gav några unika funktioner.

E-sportscenen för Apex Legends har också växt stadigt. Apex Legends Global Series är en konkurrenskraftig turneringsserie för spelare på PC, PlayStation och Xbox med en prispott på $5 miljoner som slutligen kulminerar i ALGS Championship.

Call of Duty (CoD)

En gammal trotjänare som alltid levererar när det kommer till actionfyllda strider och vapengalenskap. CoD har sin egen liga, Call of Duty League, där spelarna kämpar för att visa att de är bäst på att trycka av avtryckaren och göra sina motståndare till rökmoln. Call of Duty är också en serie som har en befolkad e-sportscen på mobilen med CoD: Mobile. Med så många alternativ har serien något för alla, typ.

Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO)

Ett råbarkat förstapersonsskjutarspel för de som älskar att skjuta sönder sina vänners egon. Med sin strategiska gameplay och häftiga headshots har CS:GO skapat en stor e-sportsgemenskap. Så ta fram din bästa aimbot och häng med på ESL Pro League och Intel Extreme Masters! CS:GO pressar en miljon spelare om dagen, för det mesta.

Valorant
Valorant

Valorant

Ett taktiskt förstapersonsskjutarspel för de som gillar att springa runt och skjuta på allt som rör sig. Med Riot Games i ryggen, som om de inte hade tillräckligt med pengar redan från League of Legends (se ovan), så har Valorant klättrat upp på e-sportstrappan och bjuder in till turneringar som Valorant Champions Tour. Spelarebasen växer fortfarande men har ändå sjunkit relativt andra titlar. Men de har ändå fler än Overwatch :D

Overwatch

I samma anda som Valorant, man väljer en klass med sina utnika färdigheter och sedan köttar man, i olika game modes, var teams är det vanligaste. Overwatch 2 har adderat saker som free-to-play vilket föregångaren saknade, och team size sänktes från 6 till 5. Serien utvecklas fortfarande och nya patchar släpps då och då.

Dota 2

Ett annat MOBA-spel som konkurrerar med League of Legends om världsherraväldet. Det är som ett sjukt kärleksdrama, fast med monster och magi. Och snacka om pengar! The International, där världens bästa Dota 2-lag gör upp om de saftigaste prispengarna någonsin, kan få vilken lotterivinst som helst att blekna i jämförelse. Spelet har dock dalat när vi pratar om spelarbas, och hade sin peak 2015.

Pokémon GO
Pokémon GO

Pokémon GO / Pokémon Unite

Medan Pokémon-serien är en mycket välkänd och gammal franchise, har deras satsning på den konkurrenskraftiga e-sportsidan av spel varit ganska ny i jämförelse. Ända sedan GameBoys era med länkkabel tog slut och vi gick vidare till äkta onlinefunktioner, har Pokémon kunnat visa upp mer av sin konkurrenskraftiga sida bortom lokala stridssessioner.
Kampsessionerna online utvecklades äntligen till fulländade Pokémon-turneringar i flera generationer. Medan majoriteten av tävlingsscenen kommer från mainline-spelen, har spin-off-serier som Pokémon GO och Pokémon Unite tagit över e-sportscenen. I takt med att listan över Pokémon växte sig större, växte även turneringsscenen.

Pokémons e-sportscen har bara vuxit under åren till att omfatta stora Pokémon-turneringar under hela kalenderåren och den verkar bara bli större med tiden.